Opname:
Wat je lichaam je te vertellen heeft;
gezondheid en ziekte vanuit systemisch perspectief

Kijk direct!
Met huisarts Tamara de Weijer & Jessica Pepermans

Na dat ongeluk of die burn-out ben je eigenlijk nooit helemaal hersteld. Of je hebt al langere tijd last van vermoeidheid, (hoofd)pijnklachten of een chronische ziekte. Je leeft relatief gezond en hebt eigenlijk al van alles geprobeerd, ook je (huis)arts of specialist heeft je geholpen waar mogelijk…
Grote kans dat je zonder het te weten spanning in je lijf hebt opgeslagen die gerelateerd is aan jouw klachten. Spanning die ontstaan is bijvoorbeeld doordat iets of iemand uit jouw (familie)systeem er niet kon of mocht zijn.  

Vanuit systemisch perspectief gezien is ziekte een manier van je lichaam om je te laten weten dat er zoiets bij jou speelt. Dat er iets in jouw (familie)systeem is dat gezien wil worden en aandacht nodig heeft. Systemisch werk (‘familieopstellingen’) rondom ziekte of terugkerende gezondheidsklachten is er dan ook niet op gericht om je klachten te laten verdwijnen. Het verzachten of weggaan van klachten kan wel een prettige bijkomstigheid zijn, maar is dus niet het doel. Het is vooral een manier om te onderzoeken wat je lichaam je te vertellen heeft.  

Wat komt er aan bod tijdens deze lezing?

  • Wat is een (familie)systeem?
  • De ‘theorie’ achter systemisch werk (‘familieopstellingen’).
  • Wat jouw (familie)systeem met je gezondheid te maken kan hebben?
  • Wanneer systemisch werk voor jou interessant kan zijn?
  • Wat het je dan kan brengen?
  • Een oefening waarin je een systemische opstelling in je lichaam kunt ervaren.