Hoe past Jana haar leefstijl aan?

Jana (40) is moeder van Amy (6) en Maike (4) en partner van René (40) . Ze werkt als application engineer in software bedrijf (30 uur).

Welk cijfer van 1 tot 10 geef je jezelf op de verschillende pijlers van het Leefstijlkompas? 

Voeding  7

Beweging 6

Slaap 7

Zingeving 7

Verbinding 7

Ontspanning 5

Wat was de impuls voor jou om te beginnen aan gezonde(re) leefstijl?

Jarenlang heb ik last gehad van weinig energie en minder weerstand. Iedere keer als er een virusje opdook, kreeg ik hem. De bloedtesten waren allemaal prima, dus ik dacht dat het lag aan de zorg voor twee kleine kinderen, huishouden en bijna fulltime baan. Totdat ongeveer twee jaar geleden de bedrijfsarts aan mijn baas vroeg om met mij te gaan praten omdat ik me weer ziek had gemeld. Dit moet anders, dacht ik toen.

Mijn eerste stap was om iedere dag tijdens de lunchpauze even een rondje te gaan wandelen. Ik pakte earsets en mijn telefoon en tijdens de wandeling luisterde ik naar blogs op YouTube over gezonde voeding en leefstijl (trouwens, de modules van het Leefstijl programma van dokter Tamara zijn hier ook heel geschikt voor 😉). Hier leerde ik best veel van en dat motiveerde me om meer stappen te nemen. Mijn energieniveau is nog niet optimaal maar het gaat zeker al de goede kant op.

Hoe maak je tijd vrij om voor jezelf te zorgen?

Eerlijk gezegd vind ik dit best lastig. Ik zit teveel in m’n hoofd en ben bezig met allerlei to-do lijstjes. Eerst dit afmaken, dat doen, dat voorbereiden en dan pas kan ik iets voor mezelf doen. Maar de dag heeft "maar" 24 uur en soms kom ik niet aan mezelf toe. Ik weet inmiddels dat dit een kwestie is van prioriteren, niet te hoge eisen aan mezelf stellen en een goede planning maken.

Ik probeer wel nog steeds elke dag te wandelen. Nu mijn man en ik thuiswerken, gaan we vaak samen even een rondje lopen en dat vind ik altijd heel gezellig. Ook vind ik het heel ontspannend om een bad te nemen en mezelf met bodylotion in te smeren. Of op een ontspannen manier met de kinderen te spelen bijv. samen te kleuren of iets van Lego te bouwen. Daarnaast haal ik voldoening uit het bakken van iets gezonds en dat ook mijn gezin het heel lekker vindt.

Waar zou je nog graag aan willen werken

Vaker en meer dingen doen die mij energie geven. Meer lui op de bank gaan liggen met een leuk boek of in de zomer in de hangmat. Soms gewoon even niksen. Vaker krachtoefeningen doen, vooral omdat ik last heb van hypermobiliteit. En meer tijd voor mijn vrienden maken.

Wat doe je nu al goed

Een paar weken geleden heb ik op een vel papier puntsgewijs opgeschreven wat ik tot nu toe in mijn leven allemaal positief heb veranderd richting een gezondere leefstijd. Ik was blij verrast dat ik dit A4 kon vullen. Het waren wat grotere aanpassingen maar ook hele kleine dingen. Maar alles telt. Om er een paar te noemen: vaker naar het bos gaan, minder suiker en kant-en-klare producten, meer en ook andere soorten groenten eten, vaker vis op tafel en eerder naar bed. Het kan nog steeds beter, maar het is zeker een goed begin.

Hoe pak jij je gezonde leefstijl weer op na een dipje

Niemand is perfect en dat er een dipje komt is heel menselijk. Belangrijk vind ik vooral om geen schuldgevoel te hebben als iets niet (altijd) lukt. Dat denk ik: nieuwe dag, nieuwe kansen. Het helpt ook om te beseffen dat een hoop dingen al goed gaan.

Wat is jouw leefstijltip voor iedereen die dit leest

De uitspraak van “een reis van duizend mijl begint bij de eerste stap” vind ik best passend. Gewoon beginnen. Maak kleine stappen en wees trots op jezelf. En doe vooral wat bij jou past. Als je het leuk vindt, vergroot het je kans om te slagen.

Categorieën: leefstijl aanpassen