Hoe past Lucy haar leefstijl aan?

Lucy (66) is getrouwd met Charles, samen hebben ze 5 kinderen en 8 kleinkinderen.

Naast haar eigen bedrijf werkte ze 25 jaar als docent, coördinator opvoedingsondersteuning en pedagogisch adviseur bij twee grote zorginstellingen. Sinds 3 jaar is ze met prepensioen en binnenkort echt gepensioneerd. Ze kijkt samen met Charles uit naar de komst van een ruwharige teckelpup.

Welk cijfer van 1 tot 10 geef je jezelf op de verschillende pijlers van het Leefstijlkompas?

Voeding 7,5 

Beweging 8

Slaap 6

Zingeving 7

Verbinding 7

Ontspanning 6

Wat was de impuls voor jou om te beginnen aan gezonde(re) leefstijl?

Bijna 40 jaar was ik aan het jojoën met mijn gewicht. Tot mijn eerste zwangerschap speelde dat niet. Tijdens de zwangerschap kwam ik flink aan en na de bevalling ben ik streng gaan lijnen. Dat lukte goed, maar de kilo’s kwamen er helaas weer snel aan. Dan ging ik weer lijnen, volgde diëten en stond vaak op de weegschaal. Het gaf stress omdat de weegschaal vaak bepaalde hoe ik me voelde.

Een paar maanden geleden kocht ik het leefstijlboek van Tamara. Ik houd erg van koken, was al bezig met minder vlees te eten en kook graag vers zonder pakjes en zakjes, maar ik wilde meer veranderen. Het uitgangspunt was een paar kilo afvallen (zonder calorieën tellen) en aan mijn weerstand werken, dat laatste zeker niet onbelangrijk in deze tijd. Dit boek was gelukkig niet het zoveelste dieetboek. Het is een leefstijl gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring. Er staan praktische tips in om je snel fitter te voelen, je weerstand te verbeteren en goed in je vel te zitten. Buiten voeding komen de thema’s bewegen, ontspanning, slaap, verbinding en zingeving uitgebreid aan bod. Ik zag het als een uitdaging om hiermee aan de slag te gaan!

Hoe maak je tijd vrij om voor jezelf te zorgen?

Tijd heb ik genoeg. Ik ben altijd lekker bezig met van alles en zeg weleens gekscherend tegen mijn man: “hoe heb ik er ooit bij kunnen werken?”.

Zorgen voor een ander vind ik makkelijker dan voor mezelf zorgen. Ik probeer daar verandering in te brengen, maar vind zorgen voor een ander ook een mooie eigenschap. Iets meer balans zou beter zijn.

Afgelopen zomer heb ik samen met een buurman een Vitality-sportclub opgezet voor 55+. We sporten 2x per week buiten. Ik kan heel erg genieten van het enthousiasme van de deelnemers. Natuurlijk sport ik zelf mee, dus snijdt het mes aan twee kanten.

Waar zou je nog graag aan willen werken?

De komende tijd wil ik meer aan ontspanning gaan doen. Ik heb een fijn kamertje waar ik yoga zou kunnen doen. Er staat een meditatieapp op mijn telefoon, ik weet welke oefeningen fijn zijn. Nu nog uitvoeren!

En niet te vergeten… rustiger eten.

Wat doe je nu al goed?

Ik wandel vrijwel elke dag, sport 3x per week, kook vers en gevarieerd, zorg voor regelmaat, en lijn niet meer.

Hoe pak jij je gezonde leefstijl weer op na een dipje?

Dat vond ik altijd lastig. Voorheen vergat ik te genieten als ik (ongezond) lekkers at en minder in beweging was geweest. Achteraf had ik dan een schuldgevoel. Sinds ik het leefstijlplan van Tamara volg, kies ik voor een mildere aanpak. Ik mag af en toe uit de bocht vliegen en weet dat het slechts een dipje is en ik niet terug bij “af” ben. Ik hoef niet opnieuw te beginnen, maar pak de draad weer op.

Wat is jouw leefstijltip voor iedereen die dit leest?

Maak een haalbaar plan en kijk waar jij je op gaat focussen. Krijg helder wat je valkuilen zijn en bedenk hoe je die kunt vermijden. Maak het niet te groot, want dan overzie je het niet.

Mijn belangrijkste houvast is een weekplanning. Ik kijk op zondag wat we de komende week gaan eten, en haal de boodschappen in één keer. Daarbij houd ik me strikt aan de boodschappenlijst.

Aanrader: het leefstijlboek van Tamara de Weijer of/en de online cursus. Ik heb veel gehad aan de informatie, de webinars en de open en vooral kwetsbare opstelling van Tamara. Je hoeft het niet alleen te doen!

Wat zou je volgende maand beter willen doen?

Energie beter verdelen. Regelmatig een avondwandeling maken.
Eind van de maand evalueren (staat al in de agenda).

Categorieën: leefstijl aanpassen