Hoe past Els haar leefstijl aan?

Els (63 jaar) is al 41 jaar getrouwd met Egbert. Samen hebben ze 4 dochters met partners en wel 5 kleinkinderen van 13, 12, 12, 10 en 8 jaar.

Els (63 jaar) is inmiddels 41 jaar getrouwd met Egbert. Samen hebben ze 4 inmiddels volwassen dochters en hun partners. Ook zijn ze trotste opa en oma van 5 kleinkinderen in de leeftijd van 13-12-12-10-8 jaar. Ze heeft gewerkt als hart en longfunctielaborant en later als medische registratie assistent op de i.c. Vanaf het moment dat ze kinderen kregen werd vooral haar aandacht daarvoor bepalend voor haar leven.
Daarnaast had ze tal van vrijwillige functies en af en toe verving ze korte periodes in het ziekenhuis.
Sinds maart 2021 is ze begonnen op de afsprakenlijn voor de vaccinaties bij GGD.
Deze functie heeft ze sinds oktober 2021 ingewisseld voor het werken in de teststraat en als registrator bij de vaccinaties. Dat doet ze nu nog steeds, zolang het nodig blijkt te zijn.

Welk cijfer van 1 tot 10 geef je jezelf op de verschillende pijlers van het Leefstijlkompas?

Voeding 8

Beweging 7

Slaap 6-7

Zingeving 8

Verbinding 8

Ontspanning 6

Wat was de impuls voor jou om te beginnen aan gezonde(re) leefstijl?

Door de jaren heen heb ik te kampen gehad met diverse fysieke en mentale problematiek. In totaal ben ik 10 keer geopereerd aan allerlei kwalen, waarvan toch de meest ingrijpende de eerste operatie was, nl. een open hartoperatie i.v.m. een aangeboren hartafwijking. Dit werd pas ontdekt toen ik 9 jaar oud was, maar had al veel gevolgen gehad voor mijn groei en andere normale ontwikkelingen.
De mentale problemen zijn echter pas naar buiten gekomen op volwassen leeftijd en is iets waar ik de rest van mijn leven rekening mee zal moeten houden.

Gezonde Leefstijl heeft voor mij ontzettend veel positieve effecten geboekt in mijn totale leven!
Vanaf het moment dat ik beter ben gaan eten en bewegen, heb ik de Diabetes II voor het overgrote deel terug kunnen brengen van Insuline spuiten tot een lage onderhoudsdosering medicatie.
De volgende stap was het minder afhankelijk worden van de medicatie op het mentale vlak, wat daarna minder onaangename neveneffecten (bijwerkingen) gaf. Ik begon af te vallen zonder specifiek te “lijnen”, waardoor je weer makkelijker kunt bewegen en, ook niet onbelangrijk, weer makkelijker leuke kleren kunt kopen!


Toch had ik steeds het gevoel, dat er iets ontbrak. Altijd dat nadenken over hoe en wat te eten en alweer te MOETEN bewegen, werkt demotiverend. Ik ontdekte het online leefstijlprogramma en ben gestart. Daar vond ik antwoorden op al mijn vragen. Er werden maar liefst 4 aandachtspunten aangeboord om de eerste 2 te ondersteunen, maar bovendien ook vol te houden. Je levensgewoonten veranderen en worden een ‘Nieuw Normaal(!)’…. Zodra er bijzondere uitschieters zijn, kun je daarna gelijk weer terugvallen op dát normale leven en zie daar, eventuele extra kilootjes zijn er binnen een week alweer af. Het is voor mij een groot geschenk gebleken.

Hoe maak je tijd vrij om voor jezelf te zorgen?

Dankzij het Ommetje heb ik wandelen als vaste gewoonte gemaakt. Tijdens zo’n wandeling luister ik soms een podcast, muziek, of gewoon een radiozender, maar ook regelmatig juist niets. Dan mijmer ik over van alles en nog wat. Altijd kom ik opgeruimd weer thuis. Het liefste doe ik het ’s ochtends vroeg maar als dat niet lukt op een ander tijdstip. Wandelen is tot mijn eigen grote verrassing, een nieuwe hobby geworden en ik mis het ook, als het niet lukt.

Sinds het leefstijlprogramma ga ik vaker in bad. (qua energiekosten op dit moment niet zo’n aanrader…) Ook luister ik regelmatig nu naar een meditatie. Dat was erg wennen voor mij, maar doet me goed.


Mijn werk van het laatste jaar heeft heel veel toegevoegd aan de zingeving van mijn dagen. Vooral het omgaan met (veel) mensen, zowel burgers als collega’s heeft me enorm veel positieve energie gegeven. Maar ook het kraken van mijn hersens om te leren omgaan met computerprogramma’s en systemen heeft me versteld doen staan over mijzelf. Dat ik in staat was om in 1 jaar tijd zoveel te leren!! Nooit meer voor mogelijk gehouden! Ik ben er absoluut mijn bed voor uitgekomen……

Natuurlijk is er ook een keerzijde. Mijn normale hobby’s en contacten die daarbij hoorden liggen stil. Dat merk ik wel en soms verlang ik daar enorm naar. Ik heb dus geleerd, dat als je dingen wilt, je ook keuzes moet maken. Een moeilijk puntje, maar al doende wel geleerd.

Hoe pak jij je gezonde leefstijl weer op na een dipje?

Na een dipje kun je ‘gewoon’ weer terugvallen op je nieuwe gewoontes. Dat ervaar ik dus geenszins als weer opnieuw oppakken.

Wat zou je volgende maand beter willen doen?

Energie beter verdelen. Regelmatig een avondwandeling maken.
Eind van de maand evalueren (staat al in de agenda).

Wat is jouw leefstijltip voor iedereen die dit leest?

Ieder die dit leest zou ik willen zeggen: Het is niet het zoveelste programma om kilo’s kwijt te raken, maar wel een programma om je totale leven weer op de rails te krijgen en bovendien ook nog kilo’s kwijt raakt als extraatje.

“Een lange reis begint altijd bij de eerste stap.
Die eerste stap is het moeilijkste en het spannendste, maar zet hem toch, want je zult het ervaren hoeveel deze reis je brengt! Het brengt je nl. weer bij jezelf! Niets is meer de moeite waard dan dat!

Categorieën: leefstijl aanpassen